ЖЕЛІЛІК ЖОСПАРЛАУ ЕСЕБІ НЕГІЗІНДЕ ОҚЫТУШЫЛАР АРАСЫНДА ЭЛЕКТИВТІ ПƏНДЕРДІ БӨЛУДІҢ БАҒДАРЛАМАЛЫҚ МОДЕЛІН ЖАСАУ - Айдарханова, Айнаш (Вестник ЗКУ, 2022)
Оқу қызметі жоғары оқу орындарында құрылымы жағынан көп қырлы және күрделі. Мұндай қызметтің негізгі мақсаты – сапа, еңбек нарығындағы сұраныс, ғылым саласындағы әлемдік жетекші мазмұнына сәйкестігі және басқа да көптеген критерийлерге жауап беретін білім беру қызметтерін көрсету. Осы мақсатқа қол жеткізу басты адами ресурс – профессорлық-оқытушылық құрамды тиімді пайдалануға байланысты. Қазіргі уақытта өндірістегі көптеген процестерді тиімді басқару үшін желілік жоспарлау модельдері қолданылады. Мақалада желілік жоспарлау есебінің бірі – тағайындау есебі – университеттің оқу процесін басқаруда қолданылуы сипатталған. Әрбір элективті пән бойынша максималды біліктілік пен құзыреттілікке ие оқытушы-кандидаттардың тізімдерін автоматты түрде қалыптастыруға мүмкіндік беретін қолданбалы бағдарламалық өнімді құру. Осы есептің негізінде осы саладағы ең жоғары білікті оқытушыларға элективті пәндерді бөлуді автоматтандыратын бағдарламалық қосымша әзірленді.