ПАЛЕОНТОЛОГИЯЛЫҚ ҚАЗБА МАТЕРИАЛДАРЫН ӨҢДЕУ ƏДІСТЕРІ - Якупова, Джамиля (Вестник ЗКУ, 2022)
Қазіргі уақытта биологтар мен палеонтологтар мамандардың алдында жаңа міндет тұр – эволюцияны болжау. Осыған байланысты палеонтология ғылымында биосфераның дамуы туралы ерекше ақпарат бар. Палеонтологиядағы әдіснаманың негізі, яғни ғылыми зерттеулердің жетекші идеясы диалектикалық даму принципі болып табылады. Палеонтологиялық зерттеулердің әдістері немесе процедуралық әдістері әртүрлі болып келеді, олар объектінің қауіпсіздігі мен құрылымына, сондай-ақ зерттеу міндеттеріне байланысты. Бұл мақалада палеонтологиялық зерттеулердің әдістемелік аспектілерінің теориялық негіздері, палеонтологиялық үлгілерді жинаудың негізгі әдістері, палеонтологиялық үлгілерді камералдық өңдеу әдістері, яғни қазба қалдықтарын зерттеуге дайындау (жуу, механикалық және химиялық препараттау, шлифтерді дайындау, репликаларды(көшірме) жасау, суретке түсіру), үлгілерді препараттау ерекшеліктері, микрофосилияларды өңдеу әдістері, электрондық микроскопияның, рентгеноскопияның заманауи әдістері келтірілген.