ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ ҚАРА МЕТАЛЛУРГИЯНЫҢ АУМАҚТЫҚ ЖӘНЕ САЛАЛЫҚ ДАМУЫ - Есенов, Нурлан (Вестник ЗКУ, 2022)
Бұл мақалада қара металлургия мен химия өнеркәсібінің салалық базасын дамыту қарастырылған. Айта кету керек, басты назар тау-кен және қайта өңдеу өнеркәсібіне назар аударылады. Сонымен қатар, саланың даму қарқынына тікелей әсер ететін бірқатар тежеуші факторлар бар. Ұзақ мерзімді перспективада металлургия саласын дамыту негізінен инкременттік (біртіндеп ұлғаятын) инновацияларды енгізу сипатына ие болады: орта мерзімді перспективада орныққан технологиялық процестерді жетілдіру мен дамыту өнімділікті арттыруға, материал сыйымдылығын азайтуға, шығарылатын өнімнің сорты мен сапасын арттыруға, сондай-ақ қоршаған ортаға жүктемені азайтуға және еңбек қауіпсіздігінің жаңа стандарттарын енгізуге және "энергия үнемдеуді" ұйымдастыруға мүмкіндік береді. өндіріс". Энергия және ресурс үнемдейтін технологияларға назар аудару, саланың үлкен көлемде жинақталған қатты техногендік қалдықтарын қайта өңдеуге бағытталған технологияларды енгізу аса маңызды. Сондай-ақ ұзақ мерзімді перспективада ішкі нарықта сұранысқа ие және сыртқы нарықта бәсекеге қабілетті өнім өндіруге бағдарланған бірқатар шағын зауыттар ( қуаттарға айқын қажеттілік кезінде) құру жолымен саланың қала құраушы кәсіпорындарының өңірлердің әлеуметтік-экономикалық дамуына ықпал ету дәрежесін төмендету талап етілетінін атап өткен жөн.