FORMS AND METHODS OF DEVELOPING DISCURSIVE COMPETENCE IN TEACHING A FOREIGN LANGUAGE - Кисметова Г.Н. Мулдашева А. (Вестник ЗКУ, 2025)
Аннотация. Дискурстық құзыреттілікті дамыту шет тілін оқытудың маңызды аспектісі болып табылады, өйткені ол оқушыларға әртүрлі коммуникативті контексттерде идеяларды дәйекті және орынды ұйымдастыруға және білдіруге мүмкіндік береді. Дискурсивті құзыреттілік сөйлеу немесе жазбаша тілді тиімді құрылымдау, келісімді сақтау және қарым-қатынастың әлеуметтік және мәдени күтулеріне бейімделу қабілетін қамтиды. Бұл дағдыны дамыту үшін тәрбиешілер Тапсырмаға Негізделген Тілді Оқыту (ТНТО), рөлдік ойындар, жобалық оқыту және жанрлық тәсілдер сияқты әртүрлі формалар мен әдістерді пайдаланады. Бұл әдістер студенттерді идеяларды ұйымдастыруға, дискурстық маркерлерді қолдануға және риторикалық стратегияларды шынайы контексте қолдануға машықтандырады. Дискурстық құзыреттілікке баса назар аудара отырып, шет тілін оқыту оқушылардың тілдік қабілеттерін жетілдіріп қана қоймай, оларды академиялық, кәсіптік және әлеуметтік жағдайларға мазмұнды қатысуға дайындайды. Бұл тәсіл оқушылардың нақты қарым-қатынас жасау үшін жақсы жабдықталуын қамтамасыз ете отырып, коммуникативті сенімділік пен мәдени сезімталдықты арттырады. Зерттеу осы әдістерді қолданудың артықшылықтары мен қиындықтарын көрсетеді, оқу нәтижелерін барынша арттыру үшін дәстүрлі және инновациялық тәсілдерді теңестірудің маңыздылығын көрсетеді.