SUPPORTING FRAMEWORK OF SETTLEMENT IN KAZAKHSTAN - Искалиев, Динмухамед (Вестник ЗКУ, 2023)
Мақалада Қазақстанның қоныстануының тірек қаңқасының қалыптасуының негізгі кезеңдері мен қазіргі жай — күйі қарастырылады, ол екі конъюгациялық тенденцияның нәтижесі ретінде қалыптасты-үлкен қалалар мен қалалық агломерациялардың дамуында көрінетін центрге тартқыш және магистральдар мен полимагистральдардың дамуы арқылы көрінетін сызықтық жылдамдық. Қазақстанның темір жолдары желісін дамытудың негізгі кезеңдері көліктің негізгі түрі ретінде қарастырылды және қоныстанудың тірек қаңқасының негізіне айналды. Авторлар қоныстанудың тірек қаңқасының полимагистральдарының сызықтық және түйіндік элементтері мен компоненттерін анықтады және аймақтың ең жалпыланған түйіндік бейнесі шыңдары қалалық агломерациялар болып табылатын ромб түрінде ұсынылғанын атап өтті. Қазақстанда қоныстанудың тірек қаңқасын қалыптастыру және оның дамуы қазіргі уақытта халық пен шаруашылықтың кеңістіктік ұйымдастырылуының көрінісі болып табылады.